Afdrukken

Aqualis - Agenda

 

Titel:
Training Vin techniek en Buoyancy
Wanneer:
02-03-2012 20:00 uur - 21:00 uur
Waar:
Zwembad Groenoord - Schiedam
Categorie:
Zwembadtraining

Waarom de training Vintechniek en waarom is buoyancy daarbij van belang?

Een goede vintechniek betekent veel minder verstoring van het zicht, en door de betere beheersing van houding en positie wordt het duiken ook veel rustiger en prettiger. Voor de meeste duikers betekent dit ook dat er meer duiktijd uit de zelfde flesvulling gehaald kan worden. Onderwater fotografen kunnen makkelijker hun camera in positie brengen, zonder het bodemleven te hoeven verstoren. Buoyancy is van belang omdat daarmee de positie in het water wordt bepaald. En die positie is van groot belang voor een goede inzet van de vinnen. Om het even heel plat te zeggen: wie als een zeepaardje rechtop in het water staat, kan met zijn vinnen alleen naar beneden vinnen. En daarmee schop je gegarandeerd een slecht zicht mee omhoog van de bodem. Je zal dus moeten gaan werken aan een houding waarbij je met je heupen op de zelfde hoogte als je hoofd hangt. En die houding moet je ook vol kunnen houden als je je vinnen helemaal stil houdt. Dat betekent dat we dus ook gaan kijken naar hoe het gewicht verdeeld is over de uitrusting.

 

Voor wie?

De training Vintechniek is bedoeld voor iedereen die zelfstandig kan duiken. Het belangrijkste criterium is dat de duiker graag wil werken aan een betere vintechniek en aan de buoyancy. Enthousiasme is beslist een voorwaarde!

 

Wat kan je na afloop van de training?

Deze tranining is maar een begin. De duiker leert vooral enkele uitgangspunten zodat hij zelf verder kan trainen en zich verder kan ontwikkelen. De belangrijkste beoogde resultaten van deze cursus zijn:

  • Frog kick;

  • Backward kick (jawel, achteruit!);

  • Helicopter turn;

  • Goede beheersing van positie en buoyancy tijdens de duik.

Kortom: het is de bedoeling dat je onder water heel precies je plek kunt innemen en houden, zonder je handen te gebruiken.

 

Opzet van de training

Week 1: In deze eerste week wordt de basistechniek van de vinslagen doorgenomen. Met alleen zwemkleding (of shorty) worden enkele basisbewegingen geoefend. Een deel van die eerste week zal nog zonder vinnen aan gebeuren. Buitenvinnen worden aanbevolen, maar zwembadvinnen zijn ook bruikbaar. Duikbril en snorkel zijn handig.

Week 2: De tweede week richt zich vooral op de buoyancy, met een eerste herhaling van wat in de eerste week is geleerd. Met behulp van het verplaatsen van flessen of het lood of het aanbrengen van extra lood wordt de duiker horizontaal gelegd. Dit zal vooral in tweetallen gedaan worden, dus met de buddy. Kan erg leuk zijn om te doen! Iedereen die voldoende in de juiste houding ligt, kan proberen de slagen van week 1 te herhalen. Bij de tweede week is een zwembadversie van een duikset voldoende. Een volledige buitenwaterset vraagt waarschijnlijk iets teveel aandacht, dus liever een zo simpel mogelijke opbouw in deze week.

Week 3: Opnieuw wordt eerst gezocht naar de goede buoyancy. Daarna worden een paar gerichte oefeningen gedaan om te spelen met het stilhangen in het water. Hoe klein kan bijvoorbeeld een kring van duikers worden, met iemand in het midden die om zijn as draait? Doe maar eens een ‘out of air drill’ en hang daarbij perfect stil.

Week 4: De afsluiting bestaat uit het zoeken van de buoyancy in volledige buitenwater uitrusting. Dus met droogpak of dubbel zeven, handschoenen, lampen, eventueel zelfs camera enzovoorts. Ook dit wordt weer vooral door buddyparen uitgevoerd. Neem zelf ook extra lood mee, om daarmee wat te kunnen spelen. Als iedereen is uitgelood worden weer extra oefeningen gedaan: basic five (four?), boeitje schieten enz.

 

Als de watertemperatuur het toe laat gaan we daarna naar buiten om, bijvoorbeeld in Oostvoorne, in wat groter water verder te oefenen.

 

Maximale aantal deelnemers: 8 personen per groep, bij een volle groep zal er op een latere datum een volgende groep beginnen
Inschrijven via de website is dus van belang

Kosten: Gratis voor leden

Locatie:
Zwembad Groenoord   -   Website

Zwembad Groenoord

Adres

Prinses Beatrixlaan 2
3121 JN Schiedam

Aqualis leden:

  • Eric de B.
  • Jorgen Dekkers
  • Piet Vierhout
  • Jaap Ruigrok
  • Geordie Berger
U moet inloggen om voor dit evenement te registreren.