Afdrukken

Aqualis - Agenda

 

Titel:
Avondduik Zijpe / Zoetersbout
Wanneer:
30-07-2015 19:45 uur
Waar:
Zoetersbout (26) - Bruinisse
Categorie:
Categorie 2
Duikleider:
Tita en Dick van der Kraan
Aanwezig duikstek:
19:15 uur
Kentering Zierikzee:
21:45 LW
Kentering ter plaatse:
21:35 LW
Verzamelen:
Ter plaatse op de duikstek om 19:15 uur

Op verzoek gaan wij weer naar Zoetersbout, een welbekende plek waar we dankzij het ruime duikvenster met een matige stroming kunnen duiken. De LW-kentering zal omstreeks 21:30 uur plaatsvinden en dus ook geschikt voor de beginnende duiker.

Iets later dan gebruikelijk proberen wij rond 19:15 uur op de duikplaats aanwezig te zijn en willen we te water gaan omstreeks 19:45 uur.

Als je meegaat laat het mij dan uiterlijk woensdagavond even weten, gaarne per mail  Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. , WhatsApp of mobiel 06-55188644.

Voor de navigatie apparatuur het adres: Bruinisse, Zijpseweg hoek Zuidweg. Er is voldoende parkeerruimte aanwezig.

Tot donderdagavond aan de waterkant, Dick van der Kraan.

Locatie:
Zoetersbout (26)

Zijpe / Zoetersbout

Categorie: 2

Deze duikstek staat onder invloed van getijden, check bij het plannen van de duik de getijdentabellen, vergeet niet de juiste correctie toe te passen!

Briefing Informatie

Zoetersbout is altijd een goed alternatief als de kentering gemist wordt. Hier kan, als één van de weinige plaatsen in de Oosterschelde, gedoken worden buiten de kentering. Omdat het bijna aan het einde ligt van een doodlopende zijtak van de Oosterschelde is de stroming hier van weinig betekenis. Dus een ideale plek voor beginnende Oosterschelde duikers.

Flora en Fauna

Ondanks de geringe stroming is hier toch een rijk onderwaterleven te bespeuren. Het eerste wat opvalt, als je te water gaat, zijn de enorme bladen van de suikerwieren die hier in het ondiepe gedeelte groeien. Als je jezelf daar doorheen geworsteld hebt kan je meteen stijl afdalen. Op de basaltblokken groeien Oesters, Geweisponzen, Knotszakpijpen en in de zomer en najaar zijn grote stukken begroeid met Druipzakpijpen. Deze vormloze kolonievormende dieren zijn niet het fraaiste wat moeder natuur heeft te bieden. Kreeften, Hooiwagenkrabben en Strandkrabben scharrelen tussen de stenen, maar 's-nachts is de kans groot dat je hier een Vorskwab kan tegenkomen. Ook Zeebaarzen zijn hier de laatste jaren regelmatig gesignaleerd. Zij blijken absoluut niet schuw te zijn ten opzichte van duikers. Dit komt waarschijnlijk omdat ze door duikers zijn gevoerd. Dat voeren wordt ten strengste afgeraden omdat hiermee het biologisch evenwicht kan worden verstoord.

Duikkaart

Route

Vanuit de richting Rotterdam ga je via het Hellegatsplein over de N59 richting Bruinisse. Bij de afslag Bruinisse linksaf. Dan de eerste weg rechts. Vervolgens de eerste weg links, dat is de Zijpseweg. Deze weg afrijden tot de dijk. Daar is de duikstek.

Coördinaten

51°38’ 38.8550 N
004°05’ 25.4880 E

Plaatsbepaling tbv hulpdiensten

duikplaats 26 Bruinisse, hoek van Zijpseweg en de Zuidweg

Aqualis leden:

  • Eric de B.
  • Mark Hijmans
  • Ron Radijs
U moet inloggen om voor dit evenement te registreren.