Afdrukken

Aqualis - Agenda

 

Titel:
Bevrijdingsdagduik - Oesterdam
Wanneer:
05-05-2018 19:30 uur
Waar:
Oesterdam (81) - Tholen
Categorie:
Categorie 2
Duikleider:
Eric de Bloeme
Aanwezig duikstek:
19:00
Kentering Zierikzee:
19:55 HW
Verzamelen:
Ter plaatse om 19:00

Dag van de vrijheid
Op 5 mei vieren we dat we in Nederland in vrijheid leven. We vieren dat we in 1945 bevrijd zijn van de Duitse bezetting in Europa en de Japanse bezetting in Azië. Dat er een eind kwam aan de Tweede Wereldoorlog vol geweld en onderdrukking. 5 mei is ook een dag om ons te bezinnen op het belang van vrijheid en ons te realiseren dat vrijheid kwetsbaar is.

Veel van onze leden ervaren duiken of het bezig zijn met duiken als een gevoel van vrijheid. In het water zijn we gewichtloos en kunnen we volledig opgaan in onze omgeving. Duiken is vrijheid. Niets doet er onderwater toe anders dan jij en je buddy. Laat je zorgen aan de kant en duik of vier deze dag met ons mee.

Na afloop van de duik wordt voor iets lekkers gezorgd bij de koffie dus geef je voortijdig op zodat we weten op hoeveel mensen we kunnen rekenen.

Locatie:
Oesterdam (81)

Oesterdam / Bergse Diepsluis

Categorie: 2

Deze duikstek staat onder invloed van getijden, check bij het plannen van de duik de getijdentabellen, vergeet niet de juiste correctie toe te passen!

Briefing Informatie

De Bergse Diepsluis, ook wel de Oesterdam genoemd, kenmerkt zich door de komst van sepia's in het voorjaar. Hier duik je zonder kentering. Vooral rond de periode dat het water weer een temperatuur van 12 graden bereikt is het een enorme drukte. Sepia's komen dan vanuit de Noordzee om hier hun eitjes te leggen. Er loopt een trap het water in, maar je kunt er ook voor kiezen om rechtsaf de dijk over te lopen. Op hoogte van het hek kun je daar ook het water in, pas wel goed op de (natte en begroeide) blokken die er liggen. Je daalt daar af naar de gewenste diepte. Maar neem zeker een kijkje op 7 meter, daar vind je doorgaans de sepiatentjes. Let ook goed op de zwarte eitjes die zij leggen. Vervolgens zwem je links uit richting de trap.

Vanwege de ligging heb je hier geen last van stroming en is dus ideaal voor beginners. Het zicht bij Bergse Diepsluis varieert sterk. Het weer en de drukte zijn twee grote factoren die dit beïnvloeden. Wat kun je hier vinden aan leven? Scholletjes, kreeft, slakjes en met een beetje geluk pijlstaartinktvissen. Let ook goed op naar de eitjes van deze inktvissen, de moeite waard!

Flora en Fauna

Veel begroeiing is er niet, maar soms kan je toch een mooi begroeid object zoals een oude paal vinden. Op een diepte van ongeveer 7 meter (HW) ligt een platform, deze is vooral aan de zijkant mooi begroeid met o.a. Doorschijnende Zakpijpen. In de zomer van 2007 is de dijk door Rijkswaterstaat onderhanden genomen. Voor duikers is er in het talud aan de waterzijde een trap gekomen die het te water gaan, bij laag water, een stuk eenvoudiger maakt. Doordat er onderwater ook een gedeelte uit nieuwe stenen bestaat zijn er op deze plek Driekantige Kokerwormen waargenomen. Deze wormen hebben een soort pioniersfunctie en hebben grote voorkeur voor kale oppervlakten.

Duikkaart

Route

Via Rotterdam naar het Hellegatsplein. Bij het Hellegatsplein op de A29 blijven, richting Steenbergen. Bij Dinteloord stopt de snelweg en gaat over in de N259. Je blijft deze weg volgen langs Steenbergen richting Bergen op Zoom, tot een splitsing met de N286 richting Tholen. Hier ga je rechtsaf naar Tholen. De N286 loopt dwars door het dorp Tholen. Je blijft deze weg volgen richting Poortvliet, tot de splitsing met de N659 richting Goes. Deze weg ga je in, tot er na en paar kilometer aan de rechter zijde een ventweg verschijnt. Bij de eerste mogelijkheid om op de ventweg te komen ga je rechts en vervolgens gelijk weer rechts, zodat je heel even een stukje terug rijdt (Gortzakweg). Nu neem je de eerste weg links, dit is de Veerweg. Je rijdt de Veerweg uit tot de Zeedijk, hier splitst de weg zich. Je kan zowel rechts als links de auto parkeren. Over de dijk is de duikplaats.

Coördinaten

51°31’00.0074 N
004°10’ 21.2604 E

Plaatsbepaling tbv hulpdiensten

duikplaats 81 Tholen, Oesterdam (N659), afslaan ter hoogte van kilometerpaal 11.2, parkeerplaats aan de Veerweg

Aqualis leden:

U moet inloggen om voor dit evenement te registreren.