Afdrukken

Aqualis - Agenda

 

Titel:
Zuidbout
Wanneer:
04-12-2011 09:15 uur
Waar:
Zuidbout (29) - Ouwerkerk
Categorie:
Categorie 4

Categorie 4
Aanwezig duikstek 08:45 uur
Kentering Zierikzee 10:10 uur
Kentering ter plaatse 09:30 uur HW
Verzamelen Numansdorp om 08:00 uur
Duikleider Laurens da Costa

Locatie:
Zuidbout (29)

Zuidbout

Categorie: 4

Deze duikstek staat onder invloed van getijden, check bij het plannen van de duik de getijdentabellen, vergeet niet de juiste correctie toe te passen!

Briefing Informatie

Als je boven op de dijk staat lijkt het alsof je zo het water in kan lopen. Echter om de duikplaats te bereiken zal je toch eerst een flink stuk de pier moeten aflopen, omdat het water dichtbij de kant erg ondiep is. Bij laagwater is dat meteen duidelijk omdat er dan een groot stuk, dicht bij de kant, droogvalt. Je kan het beste aan het einde aan de oostzijde van pier het water ingaan. Na een tiental meters snorkelen daalt de bodem snel af. Naar het einde van de pier kan het zicht, maar ook de stroming, snel wisselen. Vergeet hier absoluut niet om je mes mee te nemen. Het is niet alleen een populaire duikstek, ook vissers gooien hier graag een hengel uit. Je komt hier dan ook regelmatig oude vislijnen tegen, of, op mooie dagen, lijnen van, op dat moment actieve vissers.

Flora en Fauna

De mooi begroeide basalt blokken lopen hier erg diep door, soms onderbroken door stukken zand. Er ligt ook een slecht herkenbaar wrakje. De resten van dat wrakje vormen een soort overhang die bijzonder mooi begroeid is met zakpijpen en Tubularia indivisa. Overal scharrelen kleine bodemvisje zoals Pitvisjes en Zwarte grondeltjes tussen de stenen In het voorjaar als het water nog geen 12 graden heeft bereikt loop je de kans om een Snotolf tegen te komen. Vaak zijn het dan mannetjes die het broedsel bewaken.

Duikkaart

Route

Rij over de A29 naar het Hellegatsplein. Bij het Hellegatsplein via de N59 richting Zierikzee. Afslag Ouwerkerk via de Visserweg, door het dorp tot T-splitsing linksaf. Doorrijden tot dijk. Rechtsaf langs restaurant de Vierbannen, (ook vulstation) tot de weg naar boven gaat de dijk op. Daar kan je parkeren op de de dijk. Rechts, onder aan de dijk, is ook een parkeerplaats.

Coördinaten

51°36’ 50.6428 N
003°57’ 32.1703 E

Plaatsbepaling tbv hulpdiensten

duikplaats 29 Bocht in de Nieuwedijk

Aqualis leden:

  • Eric de B.
  • Piet Vierhout
  • Jan Leezer
  • Jorgen Dekkers
U moet inloggen om voor dit evenement te registreren.