Afdrukken

Aqualis - Agenda

 

Titel:
Vlietpolder peilhuisje
Wanneer:
15-01-2012 13:00 uur
Waar:
Vlietpolder (51) -
Categorie:
Categorie 3

Categorie 3
Aanwezig duikstek 12:30 uur
Kentering Zierikzee 13:32 uur LW
Kentering ter plaatse 13:32 uur
Verzamelen Numansdorp om 11:15 uur
Duikleider Bram Tijl

Locatie:
Vlietpolder (51)

Vlietpolder - peilhuisje

Categorie:4

Deze duikstek staat onder invloed van getijden, check bij het plannen van de duik de getijdentabellen, vergeet niet de juiste correctie toe te passen!

Briefing Informatie

gelegen Oostnol en de westelijke Westnol kan hier nog betrekkelijk rustig worden gedoken, zonder dat je hier in het weekend met honderden duikers tegelijk het water moet zien te bereiken. Dit is wel een duikplaats voor de gevorderde Oosterscheldeduiker. Niet alleen de fysisch zware wandeling naar het einde van de pier, maar ook stroming en het mogelijk slechte zicht is voor onervaren duikers een handicap. Er kan hier ook naar grote diepte worden gedoken, maar dan zit je wel in de vaargeul, dus een opstijging is dan levensgevaarlijk. Bij hoog water staat de pier bijna geheel onder water. Dit gegeven, plus het feit dat je dan na de kentering richting stormvloedkering drijft, maakt het hier dus bijna onmogelijk om met hoogwater te duiken. Het beste kun je aan het einde van de pier, in een soort kommetje het water in gaan. Als je dan richting boei zwemt, kom je al op zo'n 12 meter begroeide stenen tegen. Ga je teveel naar het westen dan blijft de bodem zanderig. Meer naar het oosten liggen de begroeide stenen tot net onder het wateroppervlak. Dus daar kun je mooi je duik afmaken.

Flora en Fauna

Vanwege de ligging, zo vlakbij de Stormvloed-kering, is de biologische diversiteit hier erg groot. Vooral het aantal naaktslakjes dat je hier kunt tegenkomen is enorm groot. Onder andere de hier afgebeelde cuthona gymnota. Andere typische westelijke Oosterschelde-levensvormen, zoals de zeedahlia en de dodemansduim kun je hier ook vinden.

Route

Over de A29 naar het Hellegatsplein. Bij het Hellegatsplein via de N59 richting Zierikzee. Vlak voor Zierikzee richting Vlissingen via de N256, die over de Zeelandbrug loopt. Neem daarna de afslag met de N225 naar Kortgene / Kamperland / Doesburg. Vanaf de N225 neem je de afslag Wissenkerke en je rijdt deze weg af tot het dorp. In het dorp aangekomen rijdt je rechtdoor tot de T-splitsing met de Dorpsdijk. Hier ga je rechtsaf tot de eerste weg links net buiten het dorp. Dat is de Keihoogteweg. Deze ga je in en je rijdt door tot aan de dijk. Hier maakt de weg een scherpe bocht naar rechts. Je kunt in de bocht parkeren, of 100 m verder aan de rechterkant bij een trap over de dijk.

Coördinaten

51°35’ 48.9526 N
003°45’ 07.2727 E

Plaatsbepaling tbv hulpdiensten

duikplaats 51: Vliete polder peilhuisje

Aqualis leden:

  • Piet Vierhout
  • Jorgen Dekkers
U moet inloggen om voor dit evenement te registreren.